GASTRONOMIJA DALMACIJE

Showing 1 - 4 of 4 Items
site thumbnail
site badge
RESTORAN JARDIN PREKO

Na mulu 15 Preko, Ugljan

+385(0)23 286 358
site thumbnail
site badge
KONOBA ORKA PETRČANE

Pinija Hotel Ul. Maka Dizdara 1, 23231, Petrčane

+385 23 364 052
site thumbnail
site badge
RESTORAN GUSTE BIOGRAD n/m

Ulica kralja Petra Svačića 23, 23210 Biograd n/m

+385 99 316 8777
site thumbnail
site badge
KONOBA DALMACIJA NIN

Zrinsko-Frankopanska 2, 23232 Nin

+385 023 264 163

Mediteranska prehrana smatra se dobrim izborom za pravilnu prehranu. Namirnice mediteranskog podneblja su izuzetno korisne za zdravlje, pa se tako zna da smanjuju krvni tlak, snižavaju kolesterol, jačaju imunitet, te čine organizam psihički i fizički stabilnim.

Kuhinja koja se naziva dalmatinskom, uz meso i ribu sadrži dosta povrća, a odlikuju je svježe namirnice, jednostavna priprema sa začinima. Tjestenina se često koristi, kao i čaša vina koja može biti i sastavni dio jela.

Tradicionalne kuhinje i njezin identitet stvarani su stoljećima, a također se osjeti i utjecaj različitih naroda koji su prolazili ovim krajem: ilirskih plemena , Rimljana, avarsko-slavenskih plemena, Hrvata, Mlečana, Turaka, Francuza i Talijana. Svatko je dao svoj doprinos, ali je geografski položaj ipak najvažniji.

Naravno riba je najbitnija u dalmatinskoj kuhinji koja se priprema na razne načine .(gradele, brudet ili lešo, marinirana). Od začina prevladavaju lovor i češnjak, te maslinovo ulje. Školjke i rakovi pripremaju se na buzaru, poseban dalmatinski način. Od mesnih dalmatinskih specijaliteta poznata je pašticada s njokima.

Mediteransku kuhinju brzo prepoznaju ljubitelji prirodne i zdrave hrane. A posebnost gastronomskih delicija, od vina, maslinova ulja, morskih specijaliteta, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.