BASIOLI CENTAR ZA VASKULARNU KIRURGIJU

Kontakt

  • Your Address
  • Your Phone
  • Your Email
  • Your Website

BASIOLI CENTAR ZA VASKULARNU KIRURGIJU

– moderna privatna klinika Basioli  za laserske operacije vena i estetsku flebologiju ( dijagnostika i liječenje poremećaja kod venskog sustava nogu). Klinika je vlasništvu iskusnog vaskularnog kirurga. Dr Vedran Basioli ima dugogodišne iskustvo i ugled u lokalnoj i stručnoj zajednici. Moderne klinike za laserske operacije i vensku estetiku u svijetu medicine rastu po broju sljedbenika i postižu sve veći uspjeh.  Stalno školovanje i usavršavanje u zemlji i inozemstvu, te primjena najmodernijih tehnologija u klinici Basioli jamstvo  su kvalitete rada i zadovoljstva pacijenata.

BOLESTI VENA I KAPILARA
Tegobe s venama ili kapilarama ima gotovo 50 % stanovništva. Neophodno je liječiti uzroke, a ne samo posljedice. Nezamjenjivi standard danas postaju suvremene operacije vena laserom, radiofrekvencijom i pjenom, te tretman kapilara.
Način života, loše navike, bolesti kao što je diabetes mellitus utječu na stvaranje aterosklerotskih naslaga na arterijama što dovodi do slabljenja arterijske cirkulacije. Slaba cirkulacija tako uzrokuje simptome poput otežano kretanje, bolovi u udovima, stvaranje rana.
Posljedica dugotrajnih bolesti arterija vena su povećanje tjelesne težine, smanjena životna aktivnost, te stvaranje rana na nogama koje se izrazito teško i dugotrajno liječe dovode do invalidnosti u većem ili manjem opsegu.
Flebologija je grana medicine, a  dio vaskularne kirurgije koja se  bavi se dijagnostikom i liječenjem poremećaja stanja venskog sustava nogu.
Proširene vene mogu biti samo estetski problem na nivou kapilarne mreže (tzv. venektazija), ali i ozbiljan zdravstveni problem koji može dovesti do proširenja većih vena (tzv. varikozitet), upalnih promjena kože, te venskog ulkusa.

VENSKI ULKUSI (ULCUS CRURIS)
Venski ulkus je smješten na koži donjeg dijela potkoljenice, i to najčešće oko skočnog zgloba.Nastaje radi popuštanja i smetnja u venskoj cirkulaciji nogu, nakon dubokih tromboza nogu, upale površinskih vena i nekih drugih stanja.

Venski ulkus je zastupljeniji u osoba starije životne dobi, kada su i smetnje sa cirkulacijom češće. Venski ulkusi mogiu biti arterijalni (kao posljedica bolesti arterija), venski (terminalno stanje kronične venske insuficijencije) ili gravitacijski (posljedica dobi, limfedema, artroza velikih zgobova, nemogućnosti kretanja)

KAPILARE
Kapilare su najsitnije krvne žilice, smještene na granici arterijskog i venskog sustava. Kapilare na nogama predstavljaju najblaži stupanj venske bolesti nogu.To su manjim, paučinaste vene koje vidljive kroz kožu, a uglavnom predstavljaju estetski problem. Ako su brojne i izraženije kapilare mogu dovesti i do subjektivnih tegoba, kao što je svrbež, peckanje, žarenje u nogama, pa i do naticanja nogu oko gležnjeva.

KOŽNE PROMJENE
Budući da je koža površinom vrlo velik i kompleksan organ, te je izložena brojnim unutarnjim i vanjskim štetnim čimbenicima, razne kožne promjene vrlo su česta pojava. Ozljede i oštećenja, dermatitisi, sumnjivi madeži, tumori kože, akne, osipi samo su neki od učestalih problema povezanih s kožom. Povećana učestalost kožnih karcinoma (melanoma i sl.) u današnje vrijeme trebala bi biti dovoljan razlog za češće preglede sumnjivih lezija kože(madeži, bradavice, ateromi), pa tako i njihovo uklanjanje kako iz preventivnih tako i iz estetskih razloga.

EVLA – OPERACIJA VENA LASEROM POD KONTROLOM ULTRAZVUKA
Laserska operacija vena je minimalno invazivna i najučinkovitija metoda liječenja proširenih vena na nogama, sigurna, brza i bezbolna. Ovom metodom se vene na nogama liječe bez klasičnih kirurških rezova ili šavova, samo uz lokalnu anesteziju, također nema potrebe za ležanjem u krevetu nakon zahvata ili za bolovanjem.
U klinici Basioli zahvat se izvodi tako da se pod kontrolom ultrazvuka plasira u oboljelu venu svjetlosna nit, koja energijom lasera zagrijava stijenke vene. Laserska svjetlost nepovratno oštećuje stijenku oboljele vene koju tako isključuje iz krvotoka. Time postižemo razgradnju oboljele vene, a krvotok se preusmjerava na okolne zdrave vene.

UGFS
(ultrasound guided foam sclerotherapy) ultrazvukom vođena sklerozacija pjenom. Metoda uklanjanja kapilara/vena ubrizgavanjem sklerozantne pjene pod kontrolom ultrazvuka. Na taj se način  izaziva kemijski upala stijenke vene, zgrušavanje krvi unutar njezinog lumena, te postupna razgradnja, uz usmjeravanje protoka na zdravi dio venskog sliva. Zahvat se obavlja bez anestezije jer je  u potpunosti gotovo bezbolan.
Pod kontrolom UZV, u glavno stablo površne vene koja je varikozno promijenjena, uvodi se braunila ( intravenska kanila) kroz koju se ubrizgava sklerozantna pjena. To se ponavlja i sa svim preostalim varikozitetima. Dužina trajanja zahvata ovisi o opsegu tretiranih promjena, a može trajati i do 1 sat.  Na kraju zahvata oblači se elastična čarapa jednostavno,  efektno i bez bolova, a tretman je potrebno ponoviti još 2-3 puta u razmaku nekoliko tjedana do potpunog efekta.

KLASIČNA OPERACIJA VENA – STRIPPING

Klasičnim zahvatom proširene površne vene – vene safena i promijenjeni ogranci fizički se odstranjuju. Metoda je namijenjena  za proširene vene radi popuštenog venskog zaliska u preponi, a  zahtijeva prijeoperacijsku pripremu.

LIJEČENJE KAPILARA

Kapilare predstavljaju pretežno estetski problem. Najčešće su na nogama i licu. Tretiraju se mikrosklerozacijom i laserom. Mikrosklerozacija je dobar izbor za kapilare na obrazima i nosu. Nakon jednog tretmana kapilare na licu nestaju. Na tretiranome mjestu rezultat je trajan, no nema garancije da se kapilare neće pojaviti na nekome drugome mjestu. Posebna pažnja usmjerena je na veće krvne žile zbog mogućnosti da one hrane te kapilare pa se onda i te vene skleroziraju. Pri mikrosklerozaciji koristi se posebno polarizirano svjetlo.

 

Comments

Comments are not allowed